EstaFestival 2024

Thema: Kunst & Brein

Van 1 t/m 9 juni trekt Klassiek op Zuid met concerten, workshops en lezingen door IJsselmonde, Feijenoord (inclusief Vreewijk) en Charlois: een Festival in Estafettevorm!

Het thema dit jaar is Kunst en Brein, omdat:
* er in je hoofd een heleboel gebeurt als je met kunst bezig bent,
* iedereen een eigen idee heeft over wat mooi is en wat niet,
* er bij vele componisten juist iets mis ging in hun brein.

Met muziek van Mozart tot Mahler en van Bach tot Bruckner nemen we u mee naar mooie plekjes en bijzondere initiatieven in Rotterdam-Zuid. Hieronder ziet u de locaties en tijden waar we spelen. Klik op een titel voor meer informatie!

Let ook op de icoontjes:
🍽️ – op sommige locaties is iets te eten verkrijgbaar
👩‍👧‍👦 – een aantal optredens is speciaal geschikt voor kinderen
🌳 – sommige optredens zijn in of bij de natuur
💪 – er is een aantal workshops waaraan u zelf actief mee kunt doen
🎟️ – voor sommige onderdelen is reserveren noodzakelijk

Tijdens het EstaFestival is een concert of workshop naar keuze voor iedereen gratis toegankelijk. Met een donatie van € 10,= (ter plekke te doneren) bent u eregast, maakt u ons heel erg blij én krijgt u een code waarmee u gratis toegang heeft tot de slotpresentatie van Kunst en Brein op zaterdagavond 7 september in theater Zuidplein! Klik hier als u wilt doneren.

Zaterdag 1 juni
Openingsconcert: De geniale gek
La Folia, vrij vertaald als De geniale gek is een beroemd thema dat door de eeuwen heen door vele componisten is gebruikt. Het vormt de rode draad door het gehele EstaFestival.
Tijdens ons openingsconcert in de foyer hoort u het in afwisselende stijlen door vele verschillende instrumenten! Tijdens de inloop heeft u meteen ook de kans een kijkje te nemen in de folders met de overige programmering van Podium Islemunda.
Foyer Podium Islemunda, Herenwaard 17, Rotterdam
10.00 uur: inloop
10.30 uur – 11.00 uur: concert

Vijf tegen vijf: Bruckner versus Mozart 🍽️ 🌳
Bruckner en Mozart leefden in verschillende eeuwen, hadden totaal tegengestelde karakters maar componeerden beiden muziek voor strijkkwintet (twee violen, twee alten en een cello), waarvan we de mooiste delen voor u gaan uitvoeren.
Wat speelde zich af in het brein van deze componisten en horen we dat terug in hun muziek? Een concert in twee gedeeltes, waarbij u tussendoor de gelegenheid heeft een wandeling over het eiland te maken, en/of iets te eten en te drinken en de beeldende kunst op de locatie te bekijken.

Aanvang deel 1: 12.00 uur
Aanvang deel 2: 13.30 uur

Buitenplaats Brienenoord, Van Brienenoord 5, Rotterdam
12.00 – 14.00 uur

Hart en ziel 🍽️
Genieten van muziek van onder meer Mahler, Schumann en Moszkowski. Prachtige, hartstochtelijke maar vaak ook vrolijke muziek van componisten die in het leven regelmatig met psychische moeilijkheden kampten….
Voorafgaand aan dit concert bent u van harte welkom om op de locatie rond te kijken. Wist u bijvoorbeeld dat zowel de SKVR als Boymans van Beuningen hier actief zijn? Bovendien kunt u tot 16.00 uur in het restaurant Mensa-Mensa voordelig een hapje eten (op = op!) en kunt u na afloop zelfs nog struinen door een markt waar vintage kleding per kilo wordt verkocht!
De Hillevliet, Hillevliet 90, Rotterdam
16.00 – 17.00 uur
Zondag 2 juni
Bach Dansante en Mozart Mania 💪 👩‍👧‍👦
💪 Wat is er nou gezonder dan de zondagochtend beginnen met rustig bewegen op live gespeelde muziek van Bach? Om 10.00 uur geeft danseres Inge de Peinder een demonstratie en wie wil, jong en oud, mag meedoen!

👩‍👧‍👦 Rond 10.45 uur is het de beurt aan Mozart: de zoon van Leopold is getalenteerd maar ook wel erg druk….Is hij wel normaal?
Een verhaal met vioolmuziek en speciaal geschikt voor kinderen, die zelf ook een viool mogen uitproberen!
Vanaf 11.30 uur wordt de ochtend feestelijk afgesloten met delen uit Mozarts Pianoconcert nr 19.

Het Klooster, Afrikaanderplein 7, Rotterdam
10.00 – 12.15 uur

Waanzin! 🍽️ 🎟️
Trek gekregen? In Het Witte Paard kunt u om 12.45 uur voor € 10,= genieten van een clubsandwich met salade. Ook hier zal de muziek niet ontbreken: laat u verrassen door Waldin Roes met een aantal sopraanaria’s waarin de waanzin centraal staat!
Reserveren voor de lunch is verplicht, via www.hetwittepaardrotterdam.nl
Het Witte Paard, Groenezoom 245, Rotterdam
12.30 – 13.30 uur

Innerlijke strijd
Na een eventuele lunch in het restaurant van Het Witte Paard kunt u in de theaterzaal van Het Witte Paard genieten van het Derde Strijkkwartet van Robert Schumann. U luistert naar heerlijke muziek én hoort waarom het leven voor deze componist vaak moeilijk en zwaar was.
NB: voor het concert hoeft u niet te reserveren, voor de lunch wel.
Het Witte Paard, Groenezoom 245, Rotterdam
13.30 – 14.15 uur

De zonnige kant!
Het eerste weekend van het EstaFestival sluiten we af met een optreden in de openlucht. Twee delen uit twee verschillende dixtuors; composities voor maar liefst vijf blazers én vijf strijkers! Voorafgaand aan het concert kunt u genieten van de natuur met een wandeling door de mooie tuin, indien gewenst zelfs op blote voeten.
Enktuin, Enk 182, Rotterdam
15.00 – 15.30 uur
Vrijdag 7 juni
Muziek als in een droom - besloten optreden! 👩‍👧‍👦
In deze voorstelling laten we de allerjongsten kennismaken met klassieke muziek. Er zweeft een elfje door de lucht en er loopt een olifant door het bos…. Of was het maar een droom?
Kinderdagverblijf Kiekeboe, Rotterdam (besloten)
10.00 uur

Met liefde en lef 🍽️
De stichting Philadelphia ondersteunt mensen met een (verstandelijke) beperking met liefde en lef bij het leven van hun eigen leven. Elke donderdag en vrijdag verzorgen zij een gratis lunch voor wijkbewoners; vandaag omlijst met muziek door een strijkkwartet waarbij eveneens liefde en lef centraal staan!
Huiskamer Riederkwartier, Stichtseplein 2, Rotterdam
12.30 – 13.00 uur

Het gevoel van vroeger - Mantelzorgconcert 🎟️
Geeft u of ontvangt u mantelzorg? Kom dan samen naar dit concert! Zowel de muziek door een strijkkwartet als de locatie (een woning in de oude stijl) doen herinneringen aan vroeger herleven.
Reserveren uiterlijk woensdag 5 juni via mirandaviool@gmail.com
Museumwoning Vreewijk, Lede 40, Rotterdam
14.30 – 15.15 uur
Zaterdag 8 juni
Vijf tegen vijf: Bruckner versus Mozart - deel 1
Bruckner en Mozart; wat speelde zich af in het brein van deze componisten en is dat terug te horen in hun muziek? Ze leefden in verschillende eeuwen, hadden totaal tegengestelde karakters, maar beiden schreven muziek voor strijkkwintet (twee violen, twee alten en een cello). De mooiste delen daarvan gaan we en-route voor u uitvoeren: beginnend tussen de boeken van leeszaal Vreewijk.
Kies na afloop van dit eerste deel van het concert in de Leeszaal een mooi boek uit dat u gratis mee mag nemen en ga voor het vervolg van het concert mee naar de tuin De Groene Oase in Carnisse.
Leeszaal Vreewijk, Groenezoom 275B, Rotterdam
10.00 – 10.30 uur

Vijf tegen vijf: Bruckner versus Mozart - deel 2 🌳
Bruckner en Mozart; wat speelde zich af in het brein van deze componisten en is dat terug te horen in hun muziek? Ze leefden in verschillende eeuwen, hadden totaal tegengestelde karakters, maar beiden schreven muziek voor strijkkwintet (twee violen, twee alten en een cello). De mooiste delen daarvan gaan we en-route voor u uitvoeren; hier in de tuin De Groene Oase een vervolg van het concert waarmee we vanmorgen begonnen.
Zoek vóór of na het concert in de tuin De groene Oase een lekker plekje in de buitenlucht en duik in het boek dat u vanochtend uit de leeszaal Vreewijk heeft meegenomen. Hier zal deze middag nog meer muziek klinken!
De Groene Oase, Carnissedreef 282, Rotterdam
11.45 – 12.15 uur

De Carnisser Keuken 🍽️🎟️
Trek gekregen? Op weg van de tuin De Groene Oase naar de volgende concertlocatie komt u vanzelf langs dit kleine wijkrestaurantje. Geniet van uw soep, salade, quiche of pannenkoek en luister ondertussen naar live muziek van Bach!
Graag uiterlijk 1 dag van tevoren reserveren via carnisserkeuken@gmail.com of via 0647605363.
De Carnisser Keuken, Ebenhaëzerstraat 42, Rotterdam
12.45 – 13.45 uur

Bach Parlando en Mozart Mania
Om 14.30 uur beginnen we op deze bijzondere locatie, waar onderwijs centraal staat, met een lezing door kunsthistorica Carla Hendriks over Bach en beeldende kunst.
Vervolgens zoekt violiste Miranda Rademaker de connectie tussen Bach en podiumangst.
Rond 16.00 uur is het de beurt aan Mozart: de zoon van Leopold is getalenteerd maar ook wel erg druk… Is hij wel normaal? Een verhaal met vioolmuziek.
👩‍👧‍👦 Kinderen die komen luisteren mogen zelf ook een viool uitproberen!
De middag wordt afgesloten met een deel uit Mozarts Strijkkwintet in g.
Dokhuis, Doklaan 10, Rotterdam
14.30 – 17.00 uur
Zondag 9 juni
Met aandacht luisteren naar muziek 💪🎟️
Soms is het lastig om onbevangen te kunnen luisteren naar muziek. Het hoofd is te druk, de benen zijn onrustig en de agenda te vol. Dan is het fijn om begeleid te worden met aanwijzingen om naar muziek te luisteren met volledige aandacht.
Eerst klinkt de beroemde Meditation van Massenet voor viool en piano. Vervolgens helpt yogadocent Mike Hartog om u in het moment, op een ontspannen wijze, geconcentreerd te kunnen genieten van de muziek die pianiste Annemieke de Koning aansluitend zal spelen. Om echt zonder oordeel te kunnen luisteren wordt het programma niet vooraf maar achteraf toegelicht.
Reserveren is noodzakelijk, uiterlijk woensdag 5 juni via piano@opus51.nl
Opus 51, Van Blommensteynweg 51, Rotterdam
10.15 – 11.15 uur

La douce France
Een concert op één van onze vaste locaties waarin we u meenemen naar Frankrijk, het land waar de zon schijnt en het leven licht is! Het programma is net zo afwisselend als Frankrijk zelf; met muziek van duo (viool en piano) tot dixtuor (vijf strijkers én vijf blazers). Bovendien komt sopraan Waldin Roes zingen!
Voorafgaand aan het concert staat om 11.30 uur de koffie voor u klaar.
Credokerk, Scherpenhoek 5, Rotterdam
12.00 – 13.00 uur

Schilderen op muziek 💪 🎟️
Op de afwisselende klanken van de suite voor twee violen en piano van Moszkowski gaat u onder leiding van beeldend kunstenaar Elisabeth Veerbeek een abstract schilderij maken. Ervaring met tekenen of schilderen is niet nodig, iedereen kan meedoen! Het aantal plaatsen is wel beperkt; reserveren kan tot uiterlijk maandag 3 juni via info@elisabethveerbeek.com
Kunst en Vliegfabriek, Katendrechtse Lagedijk 363A, Rotterdam
13.30 – 15.30 uur

Slotconcert: De geniale gek 🌳
Mahler en Schumann: beiden worstelden ze in het dagelijks leven met allerlei psychische moeilijkheden, maar als componisten kunnen we ze rustig als geniaal beschouwen! Vandaar dat we, in de prachtige tuin van het Van Swietenhof het EstaFestival afsluiten met muziek van Mahler en Schumann én met de vrolijke variaties die Vivaldi maakte op het thema La Folia, vrij vertaald als De geniale gek!
Van Swietenhof, Van Swietenlaan 91B, Rotterdam
16.00 – 17.00 uur
Zaterdag 7 september
Slotmanifestatie EstaFestival 2024 in Theater Zuidplein.
Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

EstaFestival 2024 - Kunst & Brein